מצאתם דירה שאתם אוהבים ואתה מעוניינים לרכוש אותה. בשביל כך אתם צריכים משכנתא, אז מה עושים?. כמו כל זוג או משפחה ממוצעת בישראל סביר להניח שאתם הולכים לבנקים למשכנתאות או לחילופין ליועץ משכנתאות ומבקשים לקבל אישור להלוואת המשכנתא. אתם מביאים את כל המסמכים שדורשים ממכם כגון : שלושה תלושי משכורת אחרונים של הבעל והאישה, צילום תעודות זהות, שלושה חודשים תדפיסי בנק וכדומה. הגשתם את כל המסמכים לבנק והבנק או לחילופין יועץ המשכנתא מוציא לכם אישור עקרוני. אתם מאושרים ומרגישים נהדר ומרגישים מאוד בנוח לחתום על העסקה כי יש התחייבות מצד הבנק או מוסד פיננסי אחר שישלים לכם את ההון החסר לרכישת הדירה. אתם מרוצים והולכים לחתום על חוזה לרכישת הדירה. הסיפור הזה נשמע פשוט ופנטסטי,עם זאת, לא תמיד כך זה נגמר. ישנם מקרים בהן למרות שהבנק נתן לכם אישור עקרוני כתוב לעסקה ולאחר שחתמתם על סמך זה חוזה רכישה אתם מגלים כי הבנק חזר בו ולא מוכן להעביר לכם את ההון שסוכם לרכישת הדירה ואתם עומדים בפני קנס של ביטול חוזה עם המוכר שממנו חתמתם חוזה לרכישת הדירה ואף עלולים לשלם כנס בגובה של מעל 100 אלף ש"ח על ביטול החוזה. אז איך אנחנו יכולים להבטיח שהבנק אכן יממן את הנכס כפי שהובטח באישור העקרוני?.
התשובה : הבנק תמיד משאיר לעצמו את האפשרות לצאת מההסכם ולכן נותן אישור עקרוני ולא סופי לעסקה בכך, הבנק שומר על עצמו מפני טעויות או מפני אי ידיעה של פגם בעסקה שאם הייה יודע אותו לפני כן לא הייה נכנס לתוך העסקה. אז בכל זאת האם יש משהו שניתן לעשות על מנת להימנע ממצב זה?
התשובה לכך, שאי אפשר להימנע לגמרי ממצב זה, עם זאת אפשר למזער את הסיכון שהבנק יחזור בכך שלפני שאנו חותמים על חוזה רכישה נעביר לבנק את המסמכים המשפטיים שקשורים לדירה ואף נזמין שמאי מטעם הבנק שיעריך את הנכס ובכך אנו ממזערים את הסיכון שהבנק לא יממן בסופו של יום את הלוואת המשכנתא על הנכס שאנו מעוניינים לרכוש.